H ΑΗΚ προσχεδιάζει το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο

Η ηλεκτροκίνηση αρχίζει δειλά-δειλά να μπαίνει στη ζωή μας και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει βάλει ήδη τις βάσεις για να επέλθει η ομαλή μετάβαση, ενώ παράλληλα έχει προσχεδιάσει το μέλλον. 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αποδοτικά, αθόρυβα και πλούσια σε ροπή. Μπορεί επίσης να είναι ακριβά, τείνουν να είναι βαριά και η ομαλή συμβίωση με τα ίδια έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον αριθμό σταθμών φόρτισης και την αξιοπιστία των υποδομών που υπάρχουν σε κάθε χώρα.

Η συνεισφορά της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου μέσω της Υπηρεσίας e-charge είναι ύψιστης σημασίας για τον τόπο μας, με τα πρώτα δημόσια προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης που η ίδια έχει αρχίσει να παρέχει να αποτελούν απλή και πρακτική λύση. 

Η υπηρεσία e-charge προσφέρεται από την ΑΗΚ στους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων σε Παγκύπρια βάση και η διάσπαρτη τοποθέτηση των σταθμών φόρτισης παρέχει στους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων του τόπου μας την πιο αξιόπιστη και ασφαλή λύση που μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή. 

32 σταθμοί φόρτισης με πλάνο αναβάθμισης και ανάπτυξης

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Κύπρο 32 σημεία φόρτισης της υπηρεσίας e-charge, με την ΑΗΚ να έχει προσχεδιάσει το μέλλον καθώς ο αριθμός των σταθμών φόρτισης θα αυξάνεται βάσει των αναγκών των πελατών της, με πλάνο αναβάθμισης και ανάπτυξης του δικτιού.

Η ΑΗΚ έχει επιλέξει με προσοχή τα σημεία για την εγκατάσταση των φορτιστών της, είτε αυτοί βρίσκονται εντός πόλεως, είτε εκτός πόλεως, καλύπτοντας τις διαδρομές προς και από Λάρνακα, Λεμεσό, Τρόοδος, Πάφο, Πόλη Χρυσοχούς και ελεύθερη Αμμόχωστο.  Στόχος βεβαίως είναι η πρακτικότητα και η διευκόλυνση στη μετακίνηση σε ολόκληρη την Κύπρο.

Από τους 32 σταθμούς φόρτισης της ΑΗΚ, οι 30 είναι ημιταχείας φόρτισης, δυναμικότητας 22kW AC, ενώ στην περίπτωση του Σταθμού Λεωφορείων της Αλάμπρας, κοντά στην αερογέφυρα, και στην έξοδο Σκαρίνου, υπάρχουν δύο ταχυφορτιστές δυναμικότητας 50kW DC. Στον καθένα από τους 32 σταθμούς φόρτισης της ΑΗΚ υπάρχουν δύο ρευματολήπτες φόρτισης, όπου μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο οχήματα.

Επιλογές για ημιταχεία και ταχεία φόρτιση

Για ένα μέσο ηλεκτρικό όχημα με χωρητικότητα μπαταριάς 55kWh, ενδεικτικά απαιτούνται 3,5 μέχρι 4 ώρες για πλήρη φόρτιση (αναλόγως των τεχνικών χαρακτηριστικών του οχήματος) σε ένα φορτιστή ημηταχείας φόρτσισης. Αντίστοιχα σε ένα ταχυφορτιστή, με τα παραπάνω δεδομένα, ο χρόνος φόρτισης μειώνεται στο ¼, όπου το όχημα μπορεί να φορτίσει πλήρως σε μία περίπου ώρα. Οι ενδεικτικές μέσες καταναλώσεις των ηλεκτρικών οχημάτων αυτού του τύπου, είναι 18kWh/100km.

Στην περίπτωση, δηλαδή, που φορτίσει κάποιος το όχημά του στον ταχυφορτιστή που βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο της Σκαρίνου για περίπου 20 λεπτά, θα μπορεί να διανύσει ακόμα 100 χλμ. μέχρι τον προορισμό του.

Στόχος της ΑΗΚ μέσω της Υπηρεσίας e-charge είναι η ομαλή μετάβαση του τόπου μας στην ηλεκτροκίνηση, μέσα σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο περιβάλλον για όλους.