Γιατί ο Hamilton υπέγραψε με τη Ferrari

Έπρεπε να το δούμε κι αυτό σε τούτη τη ζωή. Όλος ο πλανήτης και οι απανταχού tifosi να βιώσουν άλλον ένα επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1 ντυμένο στα κόκκινα, με το ανορθωμένο αλογάκι στο στήθος. O Δημήτρης Γιόκκας παραθέτει την άποψή του για την μεταγραφή «βόμβα».

Η είδηση για τη μεταγραφή του Lewis Hamilton από τη Mercedes στη Ferrari μπορεί να προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, ωστόσο, ήταν γραφτό να γίνει. Όλοι οι τρανοί ονειρεύονται να συνοδεύσουν μια μέρα στον «χορό του παλατιού» την «κόκκινη πριγκίπισσα» και ο Hamilton, στα 39 του τώρα χρόνια, έπειτα από άλλη μια ανηφορική χρονιά που είχε με τη Mercedes αποφάσισε, μετά που της έδωσε παράταση για ολόκληρο το -επώδυνο για τον ίδιο- 2023, να ανοίξει επιτέλους πανιά για αλλού και να ζήσει το υπέρτατο όνειρο.

Το να εκπροσωπείς τη Ferrari στις πίστες είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δύσκολο πράγμα (όπως μπορούν να μαρτυρήσουν οι Prost, Alonso και Vettel) αλλά η μεταγραφή του Hamitlon μου θυμίζει προσωπικά κάτι από Michael Schumacher. Και μ’ αυτό δεν εννοώ τους επτά τίτλους που ξεχωρίζουν τους δύο στην κορυφή του πλανήτη. Και εξηγούμαι…

Η Ferrari περνά αυτή τη στιγμή μέσα από την χειρότερη περίοδο στην ιστορία της αφότου συμπληρώθηκε η 20χρονη «κατάρα του Maranello» (1980-1999) κατά την οποία η ομάδα δεν κατέκτησε κανένα τίτλο των Πιλότων και τώρα, κινδυνεύοντας να επαναλάβει τον αρνητικό αυτό… άθλο (ήδη έχουν συμπληρωθεί 16 χρόνια από τότε που ο Raikkonen φόρεσε το στέμμα στην κόκκινη πριγκίπισσα) Ferrari και Hamilton έπρεπε να ενώσουν τα ξίφη τους. Το χρωστούσαν στους tifosi.

Η ιταλική ομάδα σίγουρα αναγνωρίζει την τεχνική φινέτσα και τη συγκροτημένη προσέγγιση του Βρετανού στους αγώνες, όπως και το στυλ οδήγησης του που χαρακτηρίζεται από «ακρίβεια, στρατηγική και τακτική λαμπρότητα». Γνωρίζει επιπλέον πως ο ίδιος διαθέτει εξαιρετική προσαρμοστικότητα και μια παράξενη ικανότητα να εξάγει τις περισσότερες φορές τη μέγιστη απόδοση από το μηχάνημά του. Και αυτό είναι που του έχει εξασφαλίσει στην τελική το εισιτήριο για να ζήσει το όνειρο.

Εάν ο Hamilton καταφέρει να βγάλει τη Ferrari από την άβυσσο, ως ένας άλλος Schumacher, να λυτρώσει την κόκκινη πριγκίπισσα από τα σκοτεινά πνεύματα και να σκορπίσει ξανά τη χαρά στις καρδιές των απανταχού tifosi, τότε θα κερδίσει -σε ηλικία 40 ετών- το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής του, περνώντας θριαμβευτικά στο Πάνθεον των Αθανάτων της Formula 1. Εάν αποτύχει, τότε το πιο πιθανόν να τερματίσει την καριέρα του ως άλλος ένας τρανός που δοκίμασε να δαμάσει το ανορθωμένο άλογο αλλά που τελικά δεν κατάφερε να νικήσει το πείσμα του μουλαριού που κατοικεί μέσα του και που το στοιχειώνει από τότε που γεννήθηκε.  

Το μόνο σίγουρο είναι πως, σαν έρθει το 2025, θα δούμε βεγγαλικά στη Formula 1._Δημήτρης Γιόκκας