Επίσημο: Η Liberty Media εξαγοράζει το MotoGP

Η εξαγορά του MotoGP, του κορυφαίου πρωταθλήματος αγώνων μοτοσικλέτας στον κόσμο, διευρύνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων και αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Liberty Media, ιδιοκτήτη της F1.

Οι φήμες και τα δημοσιεύματα ανά τον κόσμο που ήθελαν την Liberty Media να φέρνει στην… αγκαλιά της το MotoGP επιβεβαιώθηκαν με πάσα επισημότητα προ ολίγου.

Συγκεκριμένα, η Liberty Media Corporation ανακοίνωσε τη συμφωνία που σύναψε με την Dorna Sports για την απόκτηση του MotoGP. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αυτή η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην Dorna Sports, τον αποκλειστικό κάτοχο των εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων του MotoGP, να παραμείνει μια ανεξάρτητη εταιρεία που αποδίδεται στην παρακολούθηση μετοχών του Formula One Group της Liberty Media. Ο Carmelo Ezpeleta, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος από το 1994, θα παραμείνει στη θέση του και θα συνεχίσει να διευθύνει την επιχείρηση με την ομάδα του. Η έδρα της επιχείρησης θα παραμείνει στη Μαδρίτη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του MotoGP.

Θυμίζουμε ότι η Dorna Sports κατέχει επίσης τα αποκλειστικά δικαιώματα πολλών ακόμα σειρών αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των Moto2 και Moto3, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Enel MotoE, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike MOTUL FIM και του FIM Women’s Circuit Racing World Championship.

Με βάση όσα προβλέπει η συμφωνία, η Liberty Media θα αποκτήσει περίπου το 86% της Dorna Sports, με τη διοίκηση της τελευταίας να διατηρεί περίπου το 14% των ιδίων κεφαλαίων της στην επιχείρηση. Η συναλλαγή, σύμφωνα με τις δύο πλευρές, αντικατοπτρίζει μια εταιρική αξία για την Dorna/MotoGP ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ειναι προφανές από τα παραπάνω, η Liberty Media αγόρασε πλήρως το ποσοστό που κατείχαν έως τώρα στην Dorna Sports oi Bridgepoint Capital (40%) και το Canada Pension Plan Investment Board (39%),

Στην ανακοίνωση της Dorna Sports επισημαίνεται με έμφαση ότι:

«Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 και υπόκειται στη λήψη εγκρίσεων από τις αρχές του νόμου περί ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων σε διάφορες δικαιοδοσίες».

Δείτε εδώ το νέο Speedzone podcast (EP48)

Tags: