Ο 17χρονος που ήταν ταχύτερος από τον Senna και τον Prost

Αναμνήσεις από έναν ξεχασμένο ήρωα της πίστας, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ένας θρύλος.

Πριν από μια περίπου εικοσαετία, είχα την τύχη να συναντήσω εδώ στην Κύπρο τον Γάλλο πρώην πιλότο της Formula 1 και άσο του World Endurance Championship, Stephane Sarrazin, τον οποίο φιλοξένησε στη χώρα μας η τότε αντιπροσωπεία της Subaru (Nicos.C. Kattamis) μιας και ο ίδιος αγωνιζόταν εκείνη την εποχή στο WRC με τα δικά της χρώματα.

Μαζί του συμμετείχαμε σε έναν φιλικό αγώνα karting στην πίστα Daytona της Λευκωσίας και αργότερα, λίγο μετά που ο ίδιος μου αποκάλυψε κάποια μυστικά του για τις αγωνιστικές γραμμές της πίστας (μεγάλη καλοσύνη του ανθρώπου που πέτυχε τρία συνεχόμενα pole positions στην τρομακτική πίστα του Le Mans) πιάσαμε κουβέντα για αγώνες και για παλιούς αγαπημένους.

Σε κάποια στιγμή ανέφερα το όνομα ενός άσημου συμπατριώτη του, ενός ανερχόμενου αστέρα που έχασε τη ζωή του το 1997 σε δοκιμαστικά στην πίστα του Le Mans, ο οποίος έτυχε να ήταν πολύ καλός του φίλος.

«Πώς και γνωρίζεις το όνομά του», με ρώτησε γεμάτος απορία ο Stephane. Πως μπορούσα όμως να ξεχάσω εκείνη την κούρσα karting, τον χειμώνα του 1993 στο Παρίσι, κατά την οποία είδα τον Sebastien Enjolras, έναν άγνωστο 17χρονο Γάλλο, να γράφει ταχύτερους χρόνους από έναν Prost και από έναν Senna. Εάν ζούσε σήμερα θα ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 (αυτή ήταν και η άποψή του Sarrazin) και σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων του, ήθελα να τον τιμήσω και να μοιραστώ μαζί σας την πιο πάνω ιστορία._Δημήτρης Γιόκκας