Σαν σήμερα – Πρώτη εκκίνηση για τον Alan Jones στην F1

Στις 27 Απριλίου 1975 στο Montjuich Park της Βαρκελώνης ο Αυστραλός πιλότος Alan Jones, μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής με την Williams, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην F1 στο cockpit μιας Hesketh.

H είσοδος του Alan Jones στην F1 ήταν αθόρυβη, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους περισσότερους rookies στον πρώτο τους αγώνα. Στο cockpit μιας Hesketh 308 με τον γνωστό και θρυλικό σήμερα V8 κινητήρα της Cosworth, η οποία ανήκε στον βετεράνο Βρετανό οδηγό αγώνων Harry Stiller, δεν μπόρεσε να κάνει και πολλά πράγματα. Μια σύγκρουση στον τρίτο γύρο τον έστειλε άδοξα εκτός αγώνα. Εκείνη δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Jones οδηγούσε για τον Stiller, καθώς το 1974 αγωνιζόταν στην Formula Atlantic και στο βρετανικό πρωτάθλημα με την March του δεύτερου.

Alan Jones Hesketh

Εκείνο το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο στην Ισπανία, αποδείχτηκε όμως τραγικό. Στον 25o γύρο του αγώνα τέσσερις θεατές χτυπήθηκαν από το Hill GH1 του Rolf Stommelen, αφού αποκολλήθηκε η πίσω αεροτομή του και προσγειώθηκε σε χώρο θεατών, προκαλώντας το θάνατό τους.

Jochen Mass McLaren

Στη συνέχεια ο αγώνας μειώθηκε σε 29 γύρους, από τους 75 που ήταν η αρχική του διάρκεια, με συνολικό μήκος μόλις 109 χιλιόμετρα. Νικητής αναδείχθηκε ο Γερμανός Jochen Mass με McLaren M23 και εκείνη ήταν η μοναδική νίκη της καριέρας του στη Formula 1. Ήταν το 21ο Iσπανικό Gran Prix από τότε που ο αγώνας διεξήχθη για πρώτη φορά, το 1913. Ήταν επίσης το τέταρτο και τελευταίο που διεξήχθη στο Montjuich Park.

Lela Lombardi March 751

Στο ατυχές Ισπανικό Grand Prix του 1975, όπου εξαιτίας των δυσάρεστων γεγονότων που επέφεραν τη μικρή διάρκεια του αγώνα αποδόθηκαν οι μισοί πόντοι από το κανονικό, βαθμολογήθηκε για πρώτη φορά (και μέχρι στιγμής τελευταία) μια γυναίκα, η Lela Lombardi. H Iταλίδα, που πήρε μέρος σε 17 συνολικά GP και έφυγε νωρίς μόλις στα 50 της χτυπημένη από ανίατη ασθένεια, κατατάχθηκε στην έκτη θέση οδηγώντας μια March 751.

Alan Jones

O Alan Jones κέρδισε την πρώτη του νίκη στην Αυστρία το 1977, οδηγώντας μια Shadow. Τρία χρόνια αργότερα, κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών της Formula 1, στο cockpit της Williams FW07. Ήταν ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής της βρετανικής ομάδας. Στην F1 αριθμεί 116 εκκινήσεις, 12 νίκες, 24 podiums, 6 pole-positions, 13 ταχύτερους γύρους και 199 βαθμούς. Παραμένει μέχρι σήμερα ο τελευταίος Αυστραλός παγκόσμιος πρωταθλητής…

Alan Jones Hesketh