SAUDADE

Όσοι είδαμε το λαμπρό αυτό φως, το πνεύμα του “Φιλόσοφου της Ταχύτητας”, να περνά σαν ρεύμα ανάμεσα στους τοίχους και στη συνέχεια να τρυπώνει στην καρδιά, έχουμε χρέος απέναντι στη νέα γενιά, η λάμψη αυτή να συνεχίσει να φωτίζει τον ανθρώπινο νου απέναντι στην άψυχη τεχνολογία που απειλεί να καταργήσει όσα έχουμε ερωτευτεί.

Ένα μαχαίρι διαπερνά τη ψυχή μου σήμερα, καθώς γυρίζω πίσω το βλέμμα σε εκείνο το τόσο γνώριμο πρόσωπο με το ατέρμονα μελαγχολικό και βαθυστόχαστο ύφος, το ζεστό χαμόγελο και την απόλυτη αφοσίωση στα μάτια.
 
Η ψυχή και το σώμα του ήταν ολοκληρωτικά δοσμένα στη Formula 1, με τον ίδιο να αντλεί, όπως έλεγε, τη δύναμή του από το Θεό. Και εμείς που τον παρακολουθούσαμε να περνά με τόση μαεστρία την κλωστή από τη βελόνα και στη συνέχεια να μας μιλά με τόση ευλάβεια γι’ αυτό του το λειτούργημα, είχαμε ερωτευτεί παράφορα τη Formula 1.
 
Και ένα μαγιάτικο δειλινό, ο Θεός αποφάσισε -χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση- να τον πάρει μαζί του στους ουρανούς με την Ανάσταση του Χριστού.
 
Παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια, το αίνιγμα παραμένει ακόμη άλυτο μέσα μου και δεν περνά σχεδόν μέρα που να μην τον φέρνω στη σκέψη μου.
 
Εάν ήσουν πιλότος της Formula 1, αναρωτιέμαι ακόμα τί πιλότος ήσουν; Εάν ήσουν Πρωταθλητής της, τότε τί Πρωταθλητής ήσουν; Εάν ήσουν ρήτορας των νόμων της ταχύτητας, τότε τί ρήτορας ήσουν; Και εάν ήσουν θνητός, τότε Θεέ μου, τί θνητός ήσουν;
 
Για ορισμένους από εμάς το χρονόμετρο της ζωής στις πίστες πάγωσε πριν από 30 χρόνια, ανήμερα του Πάσχα, παρόλο που μέσα μας δεν έχουν περάσει ούτε 30 λεπτά.
 
Όσα χρόνια και αν περάσουν, όμως, και όσα πρόσωπα κι αν φορέσει ο ήρωας της Formula 1, αυτό το λαμπρό φως μέσα μας δεν θα σταματήσει ποτέ να μας φωτίζει το δρόμο._Δημήτρης Γιόκκας

(Ακούστε εδώ το υπέροχο τραγούδι που έγραψε γι’ αυτόν ο Chris Rea)