Όταν ο Ayrton Senna συνάντησε την Ducati

Ο Ayrton Senna αγαπούσε οτιδήποτε γρήγορο είχε τροχούς. Μεταξύ αυτών και οι μοτοσικλέτες της Ducati.

Στα πλαίσια του φετινού GP Emiglia Romagna της F1 που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στην Imola, η Ducati ήρθε αποδώσει φόρο τιμής στον Ayrton Senna, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, παρουσιάζοντας μια συλλεκτική έκδοση περιορισμένης παραγωγής της Monster που τιμά την εξαιρετική καριέρα του Βραζιλιάνου οδηγού αγώνων και την κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Αυτή η μοτοσικλέτα φέρει την ονομασία Monster Senna, και θα κατασκευαστεί φέροντας ένα ειδικό livery σε 341 αντίτυπα – αριθμός που αντιστοιχεί τόσο στα 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα που κέρδισε ο βραζιλιάνος πιλότος στην καριέρα του στην F1 όσο και στα 41 βάθρα που κατέκτησε σε αυτή. Σύμφωνα με την Ducati, η ειδική αυτή έκδοση αποτελεί «μια γιορτή της σταθερής σχέσης που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ducati και του Ayrton Senna», την οποία η ιταλική εταιρεία εξακολουθεί να καλλιεργεί σήμερα μέσω της σχέσης με την οικογένεια του βραζιλιάνου και την Senna Brands.

Ducati - Senna

Η επιλογή της Monster ως μοντέλου για τη δημιουργία αυτής της σύγχρονης μοτοσικλέτας περιορισμένης έκδοσης συνδέεται με την ιστορία του Ayrton Senna, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες της Monster 900, την οποία χρησιμοποίησε για να κυκλοφορεί στο Μόντε Κάρλο. Μάλιστα, με αυτή την μοτοσικλέτα ο Ayrton Senna έκανε την εμφάνισή του στο γκαλά του GP του Μονακό, το 1993.

Ducati - Senna

Ωστόσο, οι δρόμοι της Ducati και του Ayrton Senna συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1990, όταν ο Claudio Castiglioni, τότε ιδιοκτήτης της Ducati και μεγάλος θαυμαστής του βραζιλιάνου πιλότου, χάρισε στον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή μια 851 SP. Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Ayrton Senna και η Ducati «δέθηκαν» ακόμα περισσότερο. Ειδικά, όταν ο Ayrton Senna είδε για πρώτη φορα τη νέα Ducati 916.

Ducati - Senna

Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» η Ducati 916 Senna, μια μοτοσυκλέτα με livery σε γκρι ανθρακί, μαύρο ματ και κόκκινο το οποίο επέλεξε προσωπικά ο ίδιος ο Senna. Αυτή η ειδική σειρά της «916» είδε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 1994. Στόχος ήταν να βγει σε περιορισμένη παραγωγή μόλις 300 μονάδων.

Ωστόσο, το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Ayrton Senna συνέβη στην Imola λίγους μήνες πριν από την έναρξη της παραγωγής της Ducati 916 Senna. Αμέσως, κάθε κίνηση της Ducati να κατασκευάσει αυτή τη μοτοσικλέτα σταμάτησε. Μολαταύτα, μετά από συζητήσεις ανάμεσα στην Ducati και την οικογένεια του Ayrton Senna, το όλο project πήρε ξανά μπροστά. Η πρώτη σειρά παραγωγής της συγκεκριμένης μοτοσικλέτας εξαντλήθηκε γρήγορα και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες δύο, το 1997 και το 1998, με χρώματα που επέλεξε ο αδερφός του αδικοχαμένου Ayrton Senna, Leonardo Senna.

Ducati 916 Senna

Ducati 916 Senna

Η συνεργασία με την Senna Brands επαναλήφθηκε το 2014 με την 1199 Panigale, η οποία κατασκευάστηκε σε μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στον Ayrton Senna. Οι αριθμός των αντιτύπων της ανήλθε σε 161 -όσα και τα GP στην F1 στα οποία συμμετείχε ο βραζιλιάνος πιλότος- που διατέθηκαν στην αγορά της Βραζιλίας.

Αυτή τη στιγμή όλες οι Ducati που είναι αφιερωμένες στον Ayrton Senna είναι περιζήτητες από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.

Ducati 1199 Panigale Senna

Ducati 1199 Panigale Senna