Ένα ιδιαίτερο VW up! που επιτρέπεται να οδηγούν και 16χρονοι

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά ένα ειδικά μετασκευασμένο VW up!, το Geparda, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε οδηγούς ηλικίας 16 ετών να κυκλοφορούν νόμιμα.

Το Geparda δεν είναι ένα απλό VW up!, όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε με μια ματιά στο πίσω μέρος του. Σχεδιάστηκε και μεταποιήθηκε για να είναι ευθυγραμμισμένο με τη νομοθεσία για οδηγούς 16 ετών, με δίπλωμα κατηγορίας Α1.

vw up geparda

Έτσι, παρέχει τη δυνατότητα στους ανυπόμονους έφηβους, που δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τη συμπλήρωση των 18 ετών για να οδηγήσουν. Το ιδιόμορφο αυτό hatchback που έχει ως βάση το VW up!, αλλά ελάχιστα μοιάζει με αυτό πλέον, ειδικά στο πίσω μέρος, όπως και στις προδιαγραφές του που αφορούν τα μηχανικά του μέρη, είναι προσαρμοσμένο σε αυτές τις απαιτήσεις.

vw up geparda

Οι αλλαγές του αφορούν το πίσω μέρος του Geparda (που σημαίνει τσιτάχ στα γερμανικά) αφορούν τον άξονα, ο οποίος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνει… τρίκυκλο, για να πάρει την ειδική άδεια της κατηγορίας L5e, όπως τα Citroen Ami, Fiat Topolino και Opel Rocks-e του Ομίλου Stellantis.

Επί της ουσίας ο πίσω άξονας έχει δύο τροχούς, αλλά κοντά τοποθετημένους μεταξύ τους. Η εταιρεία ανακοινώνει ότι έχει προχωρήσει επίσης στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο πλαίσιο, έχοντας μεταξύ άλλων τοποθετήσει ελατήρια της H;R, έτσι ώστε να βελτιώσει τη σταθερότητα του Geparda.

vw up geparda

Ο κινητήρας που χρησιμοποιείται είναι ο γνωστός ατμοσφαιρικός 1,0 λίτρου βενζίνης του VW up!, που όμως για την περίσταση αποδίδει μόλις 20 ίππους. Ωστόσο, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 110 χλμ./ώρα, που του επιτρέπει να κινηθεί σβέλτα και χωρίς να αποτελεί εμπόδιο στην κίνηση. Η μετάδοση περνάει στους εμπρός τροχούς, μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων 5 σχέσεων.

Το σύστημα πέδησης αποτελείται από δισκόφρενα εμπρός και ταμπούρα πίσω, ενώ σε επίπεδο εξοπλισμού διαθέτει μεταξύ άλλων ABS, ESP και τέσσερις αερόσακους. Μπορεί να μεταφέρει τέσσερα άτομα, με την τιμή του να είναι 20.000 ευρώ στη Γερμανία.

Δείτε εδώ το νέο Speedzone podcast (EP48)