Το Skoda Enyaq ξεπερνά το ορόσημο των 200.000 μονάδων παραγωγής

Η Škoda Auto έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο ως προς την στρατηγική της για την ηλεκτρική κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή των μοντέλων Enyaq και Enyaq Coupé έφτασε τις 200.000 μονάδες με το επετειακό αυτοκίνητο να είναι ένα λευκό Enyaq Coupé Sportline. Το Enyaq συνεχίζει να εξελίσσεται με βελτιώσεις που περιλαμβάνουν πιο ισχυρά και αποδοτικά συστήματα κίνησης, ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία, ταχύτερη φόρτιση και νέο λογισμικό με αναβαθμισμένο και πιο διαισθητικό περιβάλλον. Κοιτάζοντας μπροστά, η Škoda Auto πρόκειται να συνεχίσει τη δέσμευσή της ως προς την ηλεκτρική κινητικότητα με την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Elroq αργότερα μέσα στο έτος. Αυτό το αμιγώς ηλεκτρικό compact SUV σηματοδοτεί την έναρξη μιας φιλόδοξης εκστρατείας, με την παρουσίαση συνολικά έξι νέων ηλεκτρικών μοντέλων τα επόμενα χρόνια, ώστε να εμπλουτιστεί η πλήρως ηλεκτρική γκάμα της.

Το Enyaq σηματοδότησε την έναρξη της εκστρατείας της Škoda Auto για την ηλεκτροκίνηση, καθώς αποτελεί την πρώτη σειρά μοντέλων της Škoda που βασίζεται στην πλατφόρμα Modular Electrification (MEB) του Ομίλου Volkswagen. Για να καταστεί δυνατή η παράλληλη παραγωγή μοντέλων MEB και μοντέλων MQB με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η Škoda επένδυσε 32 εκατομμύρια ευρώ για τη μετατροπή και την προσαρμογή της γραμμής παραγωγής στο κύριο εργοστάσιό της στο Mladá Boleslav. Το 2023, η εταιρεία παρέδωσε 81.700 μονάδες του αμιγώς ηλεκτροκίνητου SUV της, σημειώνοντας αύξηση 52,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στην Τσεχία τα Enyaq και Enyaq Coupé έχουν κατακτήσει το ένα τέταρτο του μεριδίου αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων ενώ στη Σλοβακία διαθέτει ένα μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 17%. Παράλληλα, κατατάσσεται ως το δεύτερο σε πωλήσεις BEV στην Εσθονία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Τα μοντέλα Enyaq 85, 85x και RS διαθέτουν πλέον ισχυρότερους και αποδοτικότερους ηλεκτροκινητήρες στον πίσω άξονα, μαζί με μια νέα έκδοση λογισμικού, η οποία φέρνει μια πιο διαισθητική χρήστη. Αυτές οι ενημερώσεις, σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις, βελτιώνουν την εμβέλεια, και την αποδοτικότητα της φόρτισης ενώ επιτρέπουν την προθέρμανση της μπαταρίας για καλύτερες επιδόσεις με φορτιστές συνεχούς ρεύματος. Η μέγιστη αυτονομία της οικογένειας Enyaq είναι πάνω από 560 χιλιόμετρα για την έκδοση SUV και πάνω από 570 χιλιόμετρα για την έκδοση Coupé, με μειωμένους χρόνους φόρτισης από 10 έως 80% σε λιγότερο από 30 λεπτά και για τις δύο εκδόσεις.