Σκέψου το εξής: βρίσκεσαι σταματημένος σε μια διασταύρωση, ενώ από τη διασταύρωση περνάει κανονικά η κάθετη κυκλοφορία. Ένα αυτοκίνητο πλησιάζει από τη μία πλευρά, αλλά βλέπεις μόνο το μπροστινό του μέρος. Έχει φλας, αλλά φρενάρει; Σε έχει δει; Σκοπεύει να στρίψει ή να περάσει μπροστά σου; Χωρίς ορατά πίσω φώτα φρένων, το μάντεμα γίνεται ρίσκο – και αυτό το ρίσκο, καθημερινά, οδηγεί σε συγκρούσεις.
Μια νέα μελέτη από πανεπιστήμια της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Γερμανίας προτείνει μια λύση απλή αλλά ριζοσπαστική: την τοποθέτηση φωτεινής ένδειξης φρεναρίσματος στο μπροστινό και στα πλάγια του αυτοκινήτου. Όχι κόκκινης – που είναι παράνομη σε όλο το εμπρός μέρος βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας – αλλά πράσινης. Μια λογική επιλογή, αφού η πράσινη ένδειξη ήδη σημαίνει «είναι ασφαλές να προχωρήσεις» στα φανάρια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα μπροστινά φώτα φρένων θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 17% τις συγκρούσεις σε διασταυρώσεις και κατά 25% τη σοβαρότητα των τραυματισμών, αφού οι οδηγοί θα αντιδρούν γρηγορότερα και με λιγότερη αβεβαιότητα. Ακόμα και μια μείωση 10 μιλίων/ώρα στην ταχύτητα πρόσκρουσης, αντιστοιχεί σε 44% λιγότερη κινητική ενέργεια – κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια απλή σύγκρουση και μια σοβαρή τραυματιστική.
Το πρόβλημα; Η νομοθεσία. Η NHTSA και το FMVSS επιτρέπουν μόνο λευκά ή κεχριμπαρένια φώτα στο μπροστινό μέρος ενός αυτοκινήτου. Για να αλλάξει αυτό, θα χρειαστεί όχι μόνο τεχνική υλοποίηση από τους κατασκευαστές, αλλά και έγκριση από το Κογκρέσο – μια διαδικασία που συνήθως κρατάει χρόνια. Ακόμα και η Mercedes-Benz, που έχει λάβει άδεια χρήσης τουρκουάζ φώτων σε αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3, μπορεί να τα χρησιμοποιεί μόνο σε ελάχιστες πολιτείες και υπό δοκιμή.
Η τεχνολογία υπάρχει. Η ανάγκη είναι προφανής. Αλλά όπως πάντα, ανάμεσα στην πρόοδο και στην εφαρμογή, στέκεται ένας τεράστιος τοίχος νομοθετικών καθυστερήσεων. Μέχρι να γίνουν νόμιμα τα μπροστινά φώτα φρένων, θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στο ένστικτο – και, δυστυχώς, στα φρένα της τύχης.